top of page
logo 02-01.jpg

Sykkeltur - Kulturrunden Drangedal og Nome

Kulturrunden1.jpg
15-2.jpg

Sykkeltur - Kulturrunden Drangedal

15 kulturminner på 15 kilometer

Kulturrunden er en 15 kilometer rundtur som starter ved Villmarkseventyret bobilparkering og følger fløtningsvassdraget langs Sætreelven og den gamle rallarvegen som ble laget i forbindelse med byggingen av sørlandsbanen mellom Lunde og Drangedal i 1922 - 1927.

Turen går i lett kupert terreng og passerer en rekke interessante kulturminner som fløtningsdammer, tømmerkoier,  pukkverk og husmannsplasser. 

Sykkelruten følger delvis den etablerte sykkelrunden "Motbakken" og kan forlenges/forkortes i ulike retninger etter eget ønske.
Turen kan f.eks. forlenges noen kilometer for å oppleve eventyrstien (aktivitetssti for barn i alderen 3-11 år), Høidalsfurua (Telemarks største furutre) eller et flyvrak fra 2. verdenskrig.

Turen går langs lite trafikkerte grusveier med unntak av de siste 2 kilometerne som følger den lite trafikkerte fylkesvei 3310. 

001.jpg

ÅSLANDSDAMMEN

En av de største tømmerfløtingsdammene langs Sætreelva. Dammen ble bygget i 1906-08 av noen av håndverkerne som bygde Telemarkskanalen, siden er den oppgradert flere ganger. Siste fløtning ble gjennomført i 1961.

002.jpg

Ble først nevnt i kirkebøkene på 1300- tallet, men har sannsynligvis eksistert mye lenger. Populært turmål for lokalkjente og turister. Mange har fortsatt et nært forhold til gården takket være siste beboer, Karen Åsland, som flyttet derfra i 1982 og som levde på den strømløse gården til hun ble 81 år

003.jpg

FLYVRAKET

Rester etter et Mosquitofly fra 2. verdenskrig som ble skutt ned i april 1945 med norsk mannskap ombord. Verdifullt kulturminne registrert i

kulturminnesøk.no

. Dette er både et spennende turmål og et sted for refleksjon og ettertanke.

004.jpg
005.jpg
006.jpg

Stort gårdsbruk som ble bygget i perioden 1860-1864. Det enorme bygget på 3 etasjer + kjeller ble bygget for å huse en storfamilie med mange generasjoner. Fraflyttet i 1951. Huset står nå igjen som et fascinerende «spøkelseshus», og vekker liv i fantasien til de mange besøkende

I over 500 år har den stått her, den majestestiske Høidalsfurua – et av Norges største furutrær. «Tvillingtreet» er utstilt på planteskolen på Gvarv.

Trivelig eventyrsti som følger de gamle tømmerslepene med 20 ulike aktiviteter laget spesielt for barn. Her er det utfordringer som familien kan løse i fellesskap eller på egen hånd. Stien går i fint skogsterreng, og er godt merket.

EVENTYRSTIEN

HØIDALSFURUA

HØIDALEN GÅRD

logo 02-01.jpg
face.png

©2023 by kulturrunden.no. Proudly created with Wix.com

bottom of page